Dovolenka do 28.7.2024. Nakúpte počas našej dovolenky nad 35€ a získajte darček k nákupu Kvetovú vodu podľa vlastného výberu.

Nebezpečné látky v čistiacich prostriedkoch. Tichý nepriateľ v našich domovoch

Dizajn bez názvu – kópia – kópia – kópia

 

Vplyv toxických zložiek v drogérii na ľudské zdravie

 V každodennom živote sme často vystavení rôznym chemickým látkam prítomných v drogériových produktoch, ako sú čistiace prostriedky, kozmetika, a pracie prostriedky. Mnohé z týchto chemikálií majú potenciál negatívne ovplyvňovať naše zdravie. Tento článok poskytuje prehľad o hlavných toxických zložkách, ich možných zdravotných rizikách a návrhy, ako minimalizovať ich vplyv.

 

Najčastejšie používané toxické zložky

  1. Ftaláty: Tieto zmäkčovadlá plastov sú často prítomné v kozmetike, ako sú parfémy, lak na vlasy a nechty. Ftaláty sú známe svojou schopnosťou narušovať endokrinný systém a môžu byť spojené s problémami reprodukčného zdravia.

  2. Methylisothiazolinone:  Konzervačná látka používaná v mnohých  hygienických produktoch pre osobnú spotrebu, ako sú šampóny, kondicionéry, sprchové gély, ako aj v čistiacich prostriedkoch, pracích prostriedkoch a niektorých farbách. Jeho prítomnosť v kozmetických a čistiacich produktoch môže viesť k vývoju kontaktných alergií, ktoré sa môžu prejaviť vo forme kontaktnej dermatitídy. Tento stav sa často prejavuje začervenaním, svrbením, pálením a vyrážkami na koži, ktorá je vystavená produktom obsahujúcim MI. V niektorých prípadoch môže kontaktná alergia na MI vyžadovať dlhodobé liečenie a môže viesť k trvalému poškodeniu kože.

  3. Parabény: Tieto konzervanty sa bežne vyskytujú v mnohých kozmetických a osobných hygienických produktoch. Boli spojené s narušením hormonálnej rovnováhy a môžu prispievať k rozvoju rakovinových ochorení, najmä rakoviny prsníka.

  4. Triclosan: Táto antimikrobiálna a konzervačná látka sa používa v produktoch ako sú antibakteriálne mydlá, zubné pasty a dezodoranty. Triclosan môže prispievať k vzniku antibiotických rezistencií a tiež je podozrivý z porúch endokrinného systému 

  5. Formaldehyd a uvoľňovače formaldehydu: Tieto látky, ktoré sa používajú ako konzervanty v mnohých kozmetických výrobkoch, môžu spôsobiť alergické reakcie, astmu a sú klasifikované ako karcinogény.

  6. Syntetické farbivá a vonné látky: Tieto zložky môžu spôsobiť kožné alergie, respiračné problémy a iné reakcie. Niekedy sú vyrobené z petrochemikálií, ktoré môžu byť kontaminované látkami známymi ako karcinogény.

Zdravotné riziká, ktoré hrozia pri používaní toxických prostriedkov

Expozícia týmto toxickým chemikáliám môže mať krátkodobé aj dlhodobé zdravotné dôsledky. Okamžité reakcie môžu zahŕňať kožné vyrážky, alergie, a respiračné problémy, zatiaľ čo dlhodobé účinky môžu zahŕňať hormonálne nerovnováhy, reprodukčné problémy, zvýšené riziko vzniku rakoviny, narušený imunitný systém.

Dizajn bez názvu – kópia – kópia – kópia (1)

Prevencia a alternatívy

Na minimalizáciu rizika spojeného s toxickými chemikáliami v drogérii je dôležité: