Krásne a zdravé nechty

Obrázok článku

 

 

 

Starostlivosť o nechty bez  toxických zložiek

Krásne a zdravé nechty sú snom každej ženy. No nie všetky laky na nechty sú pre naše nechty naozaj šetrné. Mnohé z nich obsahujú vysoko toxické látky , ktoré môžu poškodiť nielen naše nechty, ale môžu mať negatívny dopad na naše zdravie. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa o nechty starať bez použitia toxických látok a chemikálií. Predstavíme si riziká spojené s bežnými lakmi na nechty a ukážeme vám, že existujú aj zdravšie alternatívy, ktoré sú vhodné aj pre deti a ľudí s citlivou pokožkou.

 

Žiadne laky na nechty nie sú 100% netoxické

Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje lak na nechty, ktorý by bol 100% netoxický. Aj tie najbezpečnejšie laky obsahujú určité zložky, ktoré nie sú ideálne pre naše zdravie. Avšak existujú prírodné alternatívy, ktoré neobsahujú najškodlivejšie chemikálie a sú tak oveľa šetrnejšie k našim nechtom a zdraviu.

 

Pre malé parádnice len to najbezpečnejšie

Pre malé dievčatká, ktoré túžia po krásnych a farebných nechtoch, je obzvlášť dôležité vyberať laky na nechty bez toxických látok. Laky na nechty a kozmetika predávaná v hračkárstvach často nepodlieha žiadnej kontrole a môže obsahovať vysoko toxické a jedovaté zložky. Preto je vhodné sa týmto prípravkom  vyhnúť.

 

Laky na nechty OZN - výborná alternatíva

Laky na nechty OZN sú výbornou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú šetrné a zdravé laky na nechty. Tieto laky neobsahujú najškodlivejšie chemikálie ako sú formaldehyd, toluén, ftaláty a parabény. Vďaka tomu sú vhodné aj pre ľudí citlivých na toxické zložky a sú lepšou alternatívou aj pre malé parádnice.

 

Prečo je dôležité vyhýbať sa toxickým látkam v lakoch na nechty?

Mnohé laky na nechty obsahujú ftaláty, formaldehyd, toluén a ďalšie škodlivé chemikálie, ktoré sa v tele kumulujú a po čase sa prejavia rôznymi zdravotnými problémami. Tieto látky dráždia pokožku, ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu a v niektorých prípadoch sú karcinogénne.

 

Týmto zložkám je lepšie sa vyhnúť:

 

Formaldehyd: Karcinogén, v EU povolený v koncentrácii do 1%.

Formaldehydová živica: Môže spôsobovať alergické reakcie.

Toluén: Rozpúšťadlo, odmasťuje pokožku, môže spôsobovať zápaly.

Colophonium: Škodlivá živica, môže spôsobiť kontaktný ekzém.

DBP, dibutyl ftalát: Zmäkčovadlo, toxické pre reprodukčné orgány.

Parabény: Konzervačný látky, ktoré môžu narúšať hormonálnu rovnováhu.

Xylol: Rozpúšťadlo, môže spôsobovať bolesti hlavy, problémy s pamäťou a orientáciou, závraty a dušnosť.

Acetón: Asi najznámejšia zložka v lakoch, ktorá dráždi pokožku, výpary spôsobujú nevoľnosť a bolesti hlavy.

Iné škodlivé látky: Laky na nechty môžu obsahovať aj ďalšie chemikálie ako xylol, parabény, etylhexylmetoxycinamát, minerálne oleje a silikóny. Tieto látky môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy ako kontaktné alergie, hormonálne poruchy a oslabenie nechtov.

Dlhodobé vystavenie týmto toxickým látkam môže mať vážne zdravotné následky. Preto je dôležité vyberať si laky na nechty, ktoré tieto škodlivé zložky neobsahujú.

 

Prírodné laky na nechty – zdravšia alternatíva: Na trhu existuje široká ponuka netoxických lakov na nechty, ktoré sú šetrnejšie k vám aj k životnému prostrediu. Tieto laky neobsahujú najškodlivejšie chemikálie a sú vyrobené z prírodných alebo netoxických ingrediencií.

 

Výhody prírodných a vegan lakov na nechty:

Bezpečnejšie pre zdravie: Neobsahujú karcinogény, endokrinné disruptory a ďalšie toxické látky.

Šetrnejšie k pokožke: Znižujú riziko podráždenia a alergií.

Vhodné pre deti a citlivých ľudí: Bez obáv ich môžu používať aj tí, ktorí majú citlivú pokožku alebo alergie na bežné laky.

Trvácnejšie lakovanie: Mnohé netoxické laky ponúkajú rovnako dlhotrvajúci efekt ako bežné laky.

Šetrnejšie k životnému prostrediu: Netoxické laky často neobsahujú agresívne rozpúšťadla a sú vyrábané z udržateľných zdrojov.

 

Zložky prírodných lakov na nechty a ich benefity

Netoxické laky na nechty síce neobsahujú tie najviac škodlivé chemikálie bežných lakov, ale to neznamená, že im chýba kvalita a žiarivosť farieb. Tieto laky využívajú alternatívne, bezpečnejšie zložky, ktoré dokážu poskytnúť rovnako krásny a dlhotrvajúci efekt.

Poďme sa pozrieť na niektoré z nich a ich benefity:

Prírodné pigmenty: Netoxické laky často využívajú minerálne alebo rastlinné pigmenty pre dosiahnutie žiarivých farieb. Tieto pigmenty sú šetrnejšie k nechtom a pokožke a zároveň ponúkajú širokú škálu odtieňov.

Bio-rozpúšťadlá: Namiesto agresívnych rozpúšťadiel ako toluén či formaldehyd, netoxické laky využívajú prírodné rozpúšťadlá ako etyl-acetát pochádzajúci z cukrovej trstiny. Tieto rozpúšťadlá majú nižšiu mieru dráždivosti a sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Zmäkčovadlá: Netoxické laky nahrádzajú škodlivé ftaláty prírodnými zmäkčovadlami ako je bambucký olej alebo ricínový olej. Tieto zložky pomáhajú udržiavať lak pružný a zabraňujú jeho praskaniu.

Výživné zložky: Mnohé netoxické laky obsahujú aj výživné zložky ako vitamíny, keratín či prírodné oleje. Tieto zložky pomáhajú posilňovať nechty, zlepšujú ich hydratáciu a podporujú zdravý rast.

 

Výber toho najlepšieho prírodného laku na nechty:

Pri výbere prírodného vegan laku na nechty sa zamerajte na nasledujúce kritériá:

  • Zloženie: Prečítajte si zloženie laku a uistite sa, že neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie ako formaldehyd, toluén či ftaláty a parabény.
  • Farba a krytie: Vyberte si farbu, ktorá sa vám páči a ktorá poskytuje dostatočné krytie v požadovanom počte vrstiev.
  • Výdrž: Niektoré netoxické laky majú rovnako dlhotrvajúci efekt ako bežné laky, zatiaľ čo iné môžu vyžadovať častejšie prelakovanie. Zvážte, ako často ste ochotní lakovať si nechty.
  • Certifikáty: Hľadajte laky s certifikátmi od nezávislých organizácií, ktoré zaručujú absenciu toxických látok a ekologickú výrobu.
  • Cena: Netoxické laky môžu byť o niečo drahšie ako bežné laky, no investícia do zdravia a kvalitnejšieho produktu sa oplatí.

 

Starostlivosť o nechty - tipy od nás:

Pre krásne a zdravé nechty nestačí len používať prírodné laky. Dôležitá je aj správna starostlivosť.

Tu je niekoľko rád:

  • Udržiavajte nechty čisté a suché.
  • Používajte sklenené alebo papierové pilníky, ktoré sú šetrnejšie k nechtom ako kovové pilníky.
  • Noste rukavice pri upratovaní a iných prácach, ktoré môžu nechty poškodiť.
  • Pravidelne vmasírujte do nechtovej kožičky kvapku výživného oleja. Vhodný je napríklad šípkový alebo argánový.
  • Na odlakovanie použite rovnako šetrnejší odlakovač bez toxických zložiek napríklad od značky OZN
  • Dajte svojim nechtom občas oddych od lakovania.
  • Ak Vás trápia zádery doprajte svojej pokožke rúk a okolia nechtov hojivú nechtíkovú masť

 

Dodržiavaním týchto jednoduchých rád a používaním prírodných vegan lakov na nechty - napríklad od značky OZN  môžete mať krásne, zdravé a pevné nechty bez rizík spojených s toxickými zložkami. A navyše, prispejete ochrane životného prostredia! Neváhajte experimentovať s rôznymi farbami a odtieňmi OZN lakov a užívať si zdravé a krásne nechty.